Magnetna rezonanca enterografija je specijalna metoda snimanja koja se izvodi sa kontrasnim sredstvom za dobijanje detaljnih slika tankog creva.

MR enterografija služi za dijagnostikovanje i lociranje:

  • Prisustvo i komplikacije od Kronove bolesti i drugih inflamatornih bolesti creva
  • Upale tankog creva
  • Izvora krvarenja i vaskularne abnormalnosti
  • Tumora
  • Apscesa i fistule
  • Opstrukcije tankog creva

Šta treba znati pre pregleda i kako se pripremiti?

Najvažnija stvar koju treba imati na umu je da ne treba da jedete ili da pijete tečnost najmanje 4 sata pre pregleda. Možete napraviti izuzetak ako vam je potrebna voda za uzimanje leka. U tom slučaju pazite da ne popijete više od jedne čaše(200ml).

Dolazite 1 sat pre termina zakazanog pregleda u naš centar, gde ćete dobiti oko litar i po vode pomešane sa blagim laksativom(manitol) da popijete. Manitol pomešan sa vodom omogućiće MR aparatu da bolje vizualizuje vaše tanko crevo. Popićete tečnost pod našim nadzorom u toku jednog sata, na svakih 15 min po 2 čaše.

Kada završite sa ispijanjem tečnosti, naše osoblje će vam plasirati malu braunilu u venu, preko koje će intravenozno biti aplicirano kontrasno sredstvo za vreme pregleda. Kontrasno sredstvo omogućava radiologu bolju vizualizaciju krvnih sudova u stomaku koji su povezani sa tankim crevom.

Za vreme pregleda, ležite na leđima na stolu aparata. U pripremi za pregled, tehničari će vam staviti jastuk ispod glave i jastuk ispod kolena, radi komfornijeg položaja. Dobićete slušalice koje  ćete nositi tokom pregleda. Slušalice će omogućiti tehničaru da sve vreme razgovara sa vama, čak i dok je pregled u toku. Takođe, smanjiće buku koju proizvodi aparat za vreme snimanja. Dobićete i malu pumpicu za stiskanje, koju ćete sve vreme držati u ruci, u slučaju da vam je iz bilo kog razloga potreban tehničar, samo pritisnite pumpicu i naše osoblje će istog trenutka ući kod vas u prostoriju. Očekujte da će pregled trajati oko 30 minuta.

Dr Dejan Jovanović, specijalista radiologije, jedan od najboljih stručnjaka u oblasti gastrointestinalne i abdominalne radiologije u Srbiji, napisaće vaš nalaz MR enterografije. Posle pregleda možete nastaviti vaš dan kao i obično.