Karcinom pluća je najsmrtonosniji karcinom na svetu i kod nas. U našoj zemlji godišnje umre gotovo 7000 osoba od karcinoma pluća, što čini 25% smrtnosti svih karcinoma. Činjenica je da prosečna petogodišnja stopa preživljavanja od karcinoma pluća širom sveta iznosi samo 20%. S obzirom da pluća nemaju receptore za bol, karcinom pluća obično ostaje bez simptoma dugo vremena. Do trenutka kada se oboleli žali na simptome kao što su: otežano disanje ili iskašljavanje krvi, bolest je obično daleko uznapredovala, u III ili IV stadijumu i lekovita terapija je gotovo nemoguća. U IV stadijumu petogodišnja stopa preživljavanja pada na oko 5%. To znači da je nakon pet godina samo jedna osoba od 20 obolelih još uvek živa.

Dobra vest — karcinom pluća ne mora biti smrtonosna bolest. Što se ranije bolest može dijagnostikovati, to je bolja prognoza za pacijenta. Rano otkrivanje znači u fazi kada se karcinom može lečiti operativnim metodama, što za uzvrat smanjuje smrtnost od karcinoma pluća.
Skrining je neophodan jer se tumori pluća mogu otkriti u ranoj fazi i pacijent može da se podvrgne uspešnoj operaciji. Kroz stalni razvoj kompjuterske tomografije, koja je metoda izbora i pomaže lekaru da dijagnostikuje karcinom pluća, ide se ka poboljšanju kvaliteta slike uz najmanju moguću dozu. Skrining program podrazumeva detekciju karcinoma pluća niskodoznim skenerom (LDCT), uz pomoć kojeg se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima (RTG). Niskodozni skener pluća, takođe, ima veoma značajnu ulogu u dijagnostikovanju raznih post covid stanja, kao i emfizema pluća.

Prirodno, postoji strah od zračenja, što je i razumljivo jer skrining podrazumeva izlaganje zračenju generalno zdravih ljudi. Međutim, sa niskim dozama CT-a, govorimo o dozama u opsegu konvencionalnog radiografskog snimanja, standardnog rendgenskog snimka.

U dijagnostičkom centru „Merkur“ nalazi se jedan od najmodernijih Siemensovih skenera, Somaton Go Up. Somaton Go Up, u sebi sadrži veoma moćan softwer, koji je u mogućnosti da uz minimalnu dozu napravi slike izuzetno visokog kvaliteta pri niskodoznom snimanju pluća( Low dose protocol).

Probudimo svest o ovoj opakoj bolesti, koja ne zaobilazi ni mlađu populaciju. Skrining metoda je ključ u borbi protiv karcinoma pluća.

„Karcinom pluća ne mora da bude smrtna kazna“ Sebastian Schmidt, radiolog