Rano otkrivanje može suštinski poboljšati lečenje karcinoma pluća.

Karcinom pluća ima najveću stopu smrtnosti I jedan je od sa najlošijom petogodišnjom stopom preživljavanja od svih karcinoma. Statistički, najsmrtonosniji je karcinom za muškarce i drugi najsmrtonosniji za žene. Ono što karcinom pluća čini tako smrtonosnim je to što su simptomi nespecifični i pacijenti često dolaze u kliniku kada su tumori već u uznapredovalom stadijumu, kada tumorske ćelije napadaju limfne čvorove ili metastaziraju.

Jedina šansa za uspešno izlečenje je dijagnostikovanje karcinoma pluća što je pre moguće. Rano otkrivanje i uvođenje skrininga karcinoma pluća imaju potencijal da značajno unaprede lečenje i poprave veoma lošu prognozu bolesti.

Bez skrininga

Oko 80 % karcinoma pluća otkriveni su u četvrtom stadijumu. Petogodišnja stopa preživljavanja je manja od 20%.

Sa skriningom

Oko 80% karcinoma pluća su otkriveni u prvom sradijumu. Petogodišnja stopa preživljavanja je između 70 i 90%.

Niskodozni skener pluća za rano otkrivanje karcinoma pluća

Jedini preporučeni skrining test za karcinom pluća je kompjuterizovana tomografija sa malim dozama( koja se naziva CT low dose).

Skrining se preporučuje samo odraslim osobama koje su pod visokim rizikom za nastanak karcinoma pluća:

  • Osobe između 40 i 80 godina
  • Pušači
  • Osobe koje su prestale da puše a pušili su duže od 20 godina
  • Izloženost radonu
  • Izloženost azbestu ili drugim kancerogenima kao što su arsen, berilijum, kadmijum, hrom, silicijum, dim od uglja ili isparenja dizela
  • Porodična istorija karcinoma pluća
  • Lična istorija drugih karcinoma ili plućnih bolesti

 

U dijagnostičkom centru „Merkur“ nalazi se jedan od najmodernijih Siemensovih skenera, Somaton Go Up. Somaton Go Up, u sebi sadrži veoma moćan softwer, koji je u mogućnosti da uz minimalnu dozu napravi slike izuzetno visokog kvaliteta pri niskodoznom snimanju pluća( Low dose protocol).