Mamografija je dijagnostička metoda koja je i dalje po svim kriterijumima „zlatni standard“ u dijagnostici oboljenja dojke.

Prema preporukama,mamografija se radi posle 40. godine života i ponavlja na svake 2-3 godine.Između mamografskih pregleda jednom godišnje svaka žena treba da uradi ultrazvučni pregled grudi.

Strah koji postoji kod pojedinih žena u odnosu na mamografiju a tiče se zračenja i štetnog dejstva, kao i bolnosti prilikom pregleda u današnje vreme je apsolutno neosnovan. Savremeni digitalni aparati su vrlo sofisticirani,sa apsolutno prihvatljivom, malom dozom zračenja koja je usmerena, pregled je bezbolan i bez značajnije bolne kompresije na tkivo dojke.

Pregledi bi trebali da se rade na DIGITALNIM aparatima,a najveću senzitivnost naročito kod gustih žlezdanih dojki ima MAMOGRAFIJA SA TOMOSINTEZOM ILI 3D MAMOGRAFIJA.

Veliki broj žena,u populaciji oko 25-30% ima guste, žlezdane dojke-radiološim rečnikom rečeno „denzne dojke“.

Tačna povezanost između gustine žlezdanog tkiva u dojkama i nastanka raka nije još tačno definisana, ali se zna da povećana gustina žlezdanog tkiva može da dovede do povećane mogućnosti nastanka karcinoma.

Denzitet dojki se određuje na osnovu sastava(količine) žlezdanog tkiva u odnosu na masno tkivo i najbolje se utvrđuje mamografskim snimanjem, na osnovu ACR klacifikacije.( od A-D).

ACR C i ACR D su dojke koje mamografski imaju više od 50 i 70% žlezdanog tkiva.Veliki broj žena nakon 40 godine ima „denzne“-žlezdane dojke i u tim slučajevima senzitivnost mamografije je značajno niža,što znači da  u ovakvim dojkama karcinomi mogu biti „nevidljivi“. Opšte je poznatno da je senzitivnost mamografije kao metode u otkrivanju karcinoma dojke oko 85%, dok ona značajno opada kod žena sa gutim žlezdanim dojkama,čak na 47-64%.

U tom slučaju mamografski aparati sa tomosintezom su najsenzitivniji i značajno podižu tačnost ovog pregleda, tako da i vrlo male promene mogu mamografski biti prikazane.

U algoritmu ovih pregleda, dodavanje ultrazvučne dijagnostike svakoj ženi sa gustim žlezdanim dojkama, povećava mogućnost otkrivanja karcinoma dojke za 1,9-4,2%.

Mamografija kod žena treba da se radi u periodu od 5-15 dana ciklusa.Ukoliko žena nema cikluse može se raditi bilo kada.

Dakle digitalna mamografija sa tomosintezom je savremena dijagnostička metoda za vrlo rano, precizno i efikasno otkrivanje i najmanjih lezija u dojkama, što svakako doprinosi boljem izlečenju.